Så gör du en polisanmälan

Det kan vara svårt att veta vad som är ett sexualbrott och vad som går att polisanmäla. Om du är osäker kan du ringa till polisen på 114 14. Polisen kan svara på många av dina frågor och hjälpa dig att få kontakt med en stödorganisation och/eller hälso- och sjukvården.

Kom ihåg att det inte är du som har någonting att skämmas för eller som har gjort något fel. Det är den som har begått övergreppet mot dig som kan ha gjort sig skyldig till ett allvarligt brott.

Du kan göra en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller genom att gå till en polisstation. Ta gärna med dig en kompis eller någon du litar på som stöd. Ring 112 om du är eller nyligen har blivit utsatt för ett sexualbrott. När du gör en polisanmälan måste du berätta vad du heter, vad du har för personnummer och vad som har hänt.

Det är bra om du så snart som möjligt anmäler till polisen om du misstänker att du blivit utsatt för ett brott. Då ökar chansen att polisen ska klara upp det. Men du kan också anmäla ett brott ganska lång tid efter, om det inte känns möjligt att anmäla brottet direkt när det inträffat.

Du kan alltid ringa, maila eller chatta med oss om du har några frågor. Vi finns här för dig och du kan vara anonym när du kontaktar oss!

2022 © Kvinnojouren Öresund | Ungdomsjouren Öresund
Organisationsnummer: 846501-4218 | GDPR och Datapolicy